Vandbånd
Aquatræning er en unik og revolutionerende måde at træne sin hest på, uanset om det er et supplement til den daglige træning eller for at genoptræne den skadet hest. Netop fordi hesten går i vand bliver behandlingen særlig skånsom.
Fordelene er en forbedring i hestens evne til at holde sig oppe, og således reducere vægtbelastning og rystelser på leddene og skabe modstand til ledbevægelsen. Vandmodstanden bevirker en specifik gangmodifikation ved forskellige vandhøjder, og derudover har det kolde vand en særdeles positiv indvirkning på hestens sener og øger blodcirkulationen.
Heste med sene- og ledbåndsskader har især gavn af denne behandling, men vandbåndet kan også bruges som supplement til den almindelige træning af sports- og ungheste.
Længden af træningstiden, hastighed og vandmængde kan reguleres. Dette gør at man kan lave et meget individuelt træningsprogram til hver enkel hest.
Testresultater
Internationale tests af denne alternative træningsmetode har vist, at “det er en perfekt løsning til accelereret kondition, forbedret præstation, fremmer korrekt holdning og balanceret gang, øger hjertefunktionen, fremmer muskeludvikling og forbedrer fleksibilitet.”
Yderligere målinger har vist, at genoptræning på vandløbebånd reducerede helbredelsestiden med 50-60%.
Træningsmuligheder
- Genoptræning efter skader eller længere pauser – træningen i vand er skånsom for sener og led, endvidere reduceres genoptræningsperioden med 50-60%
- Koordinationsevnen og balancen forbedres markant ved aquatræning, dermed mindskes risikoen for at hesten træder forkert ved opstart efter længere tids boksro - det er bl.a. en af grundene til, at aquatræning anbefales som fortrukne genoptræningsmetode af mange dyrlæger.
- Grundlæggende opbygning af muskler, styrke og kondition.
- Aquatræning er effektiv bodybuilding og konditionstræning for alle typer heste, og kan i løbet af få uger gøre en betydelig forskel.
- Opbygning af overlinje og bagpart - ved aquatræning løfter hesten ryggen markant og træder særdeles godt ind under sig med bagparten. Netop at hesten bliver kvadratisk og ikke lang, er det man gerne vil opnå med hestene i den klassiske ridning.
- Til heste som er spændte i overlinje, hals og nakkemuskulatur – netop at hesten er løs under træningen gør aquatræning velegnet til denne type heste.
- Øger gennemtrædningen i gangarterne især på trippende heste og heste med meget vilje, der ikke bruger sig korrekt. Når hesten går i vand er det ikke muligt at trippe og hesten er nødt til at fokusere.
- Til heste som skyder bagparten under samling - på vandbåndet arbejder hesten lige og får derved opbygget symmetrisk bagparts- og rygmuskulatur, efterfølgende vil hesten styrkemæssigt være bedre forberedt til samling.
- Til heste med uens muskulatur – netop heste som er asymetriske eller har brugt sig selv forkert igennem længere tid, bliver muskelmæssigt rettet i aquatræning. Det er lettest for hesten at bruge sig korrekt når den går med vandmodstanden.
- Hopper, der har fået føl, som skal i form igen og trænger til at få strammet op på mavemuskler mv.
- For Islandske heste trænes de samme muskelgrupper som kræves i tølten, skridten som firtaktet gangart, samt aktiveringen af bagparten og løsgjortheden igennem kroppen gavner især pas- og travagtige heste til en bedre tølt.
- Giver heste større bevægelser – netop den effektive træning af overlinjen samtidig med hesten er løs igennem kroppen resulterer ofte i større bevægelser i gangarterne.
- Heste med ryg og bevægelsesproblemer har stor gavn af aquatræning, da heste der går i vand er nødt til at bruge alle fire ben lige meget. Hesten arbejder derfor korrekt gennem hele kroppen. Man bygger hestens muskulatur op uden belastning af sadel og rytter.
Hvordan foregår aquatræningen?
Aquatræning foregår i skridt. I takt med at vandhøjden øges, bliver hestens bagpart aktiveret, ryggen løfter sig, og svinget igennem hesten forbedres markant.
Tidsrummet hvor hesten går i vand spænder fra 15-30 minutter afhængig af hestens dagsform og formålet med træningen. Vandhøjden justeres til den enkelte hest og kan også variere fra gang til gang. Ved vandhøjde under knæet løfter hestene sig over vandet, og ved høj vandstand trækker hestene sig igennem. Det giver mulighed for at træne forskellige muskelgrupper. Ydermere har vi mulighed for at køre med hældning på båndet, hvis fx hesten har udfordringer med at søge dybt under arbejdet.
Efter aquatræning er det muligt få hesten på vores Relax (vibrationsgulv) b.la. for at få musklerne til at slappe af og restituere.
Vores erfaring
Vores erfaringer omkring træning og genoptræning på vandbånd, har vi til dels selv gjort os og til dels fået via tæt dialog med dyrlæger, trænere og andre genoptræningscentre i ind- og udland, der også benytter vandbånd.